
Tandletsel
Deze adviezen betreffen letsel aan blijvende tanden. Melktanden mogen niet worden teruggeplaatst: zoek ze op en neem ze mee. Bij een afgebroken melktand kunnen wij de scherpe rand gladslijpen, zodat uw kind de tong niet beschadigt. Bij sommige sporten bestaat er een verhoogd risico op ongevallen en schade aan het gebit. Dit risico is te beperken door een op maat gemaakte gebitsbeschermer te dragen. Wij kunnen deze voor u verzorgen.
Tand eruit
- Zoek de tand snel op. Pak de tand vast bij de kroon (het deel dat boven het tandvlees zichtbaar is). Vermijd contact met de wortel, dat maakt de kans op een succesvolle terugplaatsing groter.
- Spoel de tand af met melk. Geen melk in de buurt? Laat de patiënt de tand dan schoonlikken of -zuigen. Reinig de tand nooit met water, reinigingsmiddelen of een borsteltje. Dergelijk reinigen verkleint namelijk de kans op een succesvolle terugplaatsing.
- Plaats de tand (van een blijvend gebit) terug in de mond.
- Lukt terugplaatsen niet? Leg de tand in de melk of bewaar de tand los in de mond, bij voorkeur in de ruimte tussen de kiezen en de wang. Als de tand langer dan een halfuur droog is geweest, kan hij haast nooit meer met succes worden teruggezet. Bewaar de tand dus nooit in een zakdoek of doosje.
- Houd nu de tanden op elkaar met een papieren zakdoek of gaasje ertussen.
- Kom direct bij ons langs. Wij zullen dan de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten (spalken). Hoe sneller u dit doet, hoe groter de kans op succes.
Let op: plaats een uitgevallen melktand nóóit terug. Daarmee kunt u de nieuwe blijvende tand beschadigen.
Tand afgebroken
- Houd het afgebroken tanddeel nat!
- Ga direct met de afgebroken tand naar onze tandartspraktijk.
- Wij bekijken of we het afgebroken stuk kunnen terugplaatsen. Als terugplaatsing niet mogelijk is, herstellen wij de tand met tandkleurig materiaal.
De tand staat los
- Niet aankomen of terugduwen.
- Kom direct bij ons langs.