
Uw peuter
Nu komen er steeds meer tanden en kiezen door en wordt de mondverzorging steeds belangrijker. Vanaf twee jaar raden wij u aan twee keer per dag de tanden te poetsen; liefst na het ontbijt en na het laatste eetmoment of voor het slapengaan. In ieder geval ’s avond heel goed poetsen.
Tips voor tandenpoetsen
- Gebruik peutertandpasta met 500-750 ppm fluoride: per keer een dosering die niet groter is dan een erwt. Zorg dat uw kind zo min mogelijk tandpasta inslikt.
- Maak het tandenpoetsen een vast dagelijks ritueel. Leer uw kind om zelf tanden te poetsen. Blijf wel na poetsen!
- Laat uw kind ’s avonds na het tandenpoetsen niets meer eten of drinken (behalve water).
- Laat jonge kinderen niet alleen met de tandenborstel. Deze kan te diep in de keel gestoken worden.
- Maak het tandenpoetsen aantrekkelijk: eigen tandenborstel, eigen tubetje tandpasta, poetsliedjes, poetsverhaaltjes, poetskaart met stickers voor elke keer poetsen, poetsdiploma… Leuke boekjes zoals ‘Tandenpoetsen’ van Helga Warmels en Barbara de Wolf kunnen hierbij helpen.
Regelmatig naar de tandarts
Het is belangrijk dat uw kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar verkleint ook angst op latere leeftijd. Daarom raden wij u aan uw kind al vanaf hun tweede verjaardag mee te nemen naar de tandarts. Dan kunnen we alvast kennismaken en kan uw kind vast vertrouwd raken met de tandarts en de praktijk. De tandarts kijkt of het gebit in orde is en geeft voor jonge kinderen vooral advies en voorlichting.
U kunt uw kind meenemen tijdens uw eigen periodieke controle, zo ziet uw kind dat u zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt. Bereid uw kind op dit bezoek voor. Vertel dat de tandarts in uw mond zal kijken, en misschien ook in die van uw kind. Prikkel de nieuwsgierigheid, maar begin bij jonge kinderen niet over behandelingen.
Tips voor het tandartsbezoek van uw kind
- Neem uw kind alleen mee naar een periodieke controle van uzelf wanneer u zeker weet dat er geen behandeling plaats gaat vinden.
- Als u zelf angstig bent vraag dan uw partner, een familielid of een andere bekende om uw kind te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek.
- Blijft u er als ouder bij, laat dan zoveel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals ‘er gebeurt niks’ of ‘je voelt absoluut niks’. Als het dan toch pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen.
- U kunt uw kind belonen als het zich flink houdt. Geef het een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven of verzin iets anders leuks. Beloon altijd pas achteraf en beloof geen dingen vooraf (‘als je doet wat de tandarts zegt dan krijg je…’). Dit leidt nogal eens tot lastige onderhandelingen met het kind.
Speen of duim
Duimen is niet per se slecht voor het melkgebit. Duimen kan echter wel scheefstand aan het blijvend gebit veroorzaken. Daarom is het van belang dat uw kind het duimen tijdig afleert. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door gelijk vanaf het begin een speen te geven. De gevolgen van duimen en/of speengebruik zijn gelijk maar het voordeel van de speen is gelegen in het feit dat deze over het algemeen makkelijker af te leren is.
Bovengenoemde mondgewoonten dienen bij voorkeur voor het tweede jaar te zijn afgeleerd en in elk geval voor het vierde levensjaar.